Escalivada
Typowe danie hiszpańskie, częściej przyrządzane latem niż jesienią, bo można jeść je na zimno,
ale podgrzane też jest całkiem dobre, a nawet bardzo dobre. Polecam
wegetarianom.
Skład:
-2 bakłażany
-2 papryki czerwone duże
-2 papryki zielone
- duża cebula
-3 pomidory
- kminek mielony
-czosnek, oliwa z oliwy
- sól, pieprz
-anchois
Warzywa upiec, ok. pół godziny w temp. 180 ͦ - 200 ͦ C. Bakłażany pieką się najkrócej, cebula i
papryka najdłużej. Paprykę i cebulę można zostawić na 40 min. w piekarniku.
Ostudzić, zdjąć skóry z papryki i pomidorów. Wszystkie warzywa pokroić, paprykę
w paski, bakłażana w kostkę. Pomidory rozdrobnić. Wymieszać wszystko w misce.
Dodać wyciśnięty czosnek, ok. 2-3 ząbki. Doprawić solą, pieprzem i sporą
ilością mielonego kminku. Można dodać anchois, jeśli ktoś lubi, polecam.
Podawać na zimno lub ciepło, dowolność wskazana.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz