Pamiętam jak tego dorsza pierwszy raz jadłam właśnie w regionie La Rioja. Bardzo mi zasmakował, szczególnie przypadł mi
do gusty, gęsty, wyrazisty sos.
bacalao a la riojana – dorsz a la Rioja
Składniki ( na dwie osoby)
- 2 świeże filety z dorsza
- 1papryka czerwona świeża
-papryki czerwone pieczone
-1 duża cebula
-3 duże pomidory
-pół szklanki czerwonego wina
- 3 ząbki czosnku
Na patelnię wlać odrobinę oliwy, jak już się rozgrzeje,
chwilę ( ok. 3 minut) smażyć na niej dorsza, tak, żeby ryba puściła sok. ( Nie zdejmować
z ryby skóry, jeśli kupiona była ze
skórą – rzecz jasna).Zdjąć rybę z oliwy, położyć na talerzu. Na tej samej
oliwie -podsmażyć czosnek, cebulę, dodać paprykę świeżą, dolać wina, poczekać
aż trochę wyparuje, dołożyć pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć, a właściwie to
już dusić. Na końcu dodać pieczoną paprykę. Papryka ta jest do kupienia w
Hiszpanii w puszkach lub słoikach, jest w specjalnej zalewie. Można zamiast niej dodać upieczoną w piecu
paprykę, obraną ze skóry. ( Paprykę piecze się pół godziny w temp. 180 C).
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze aż powstanie gęsty sos. Doprawić
solą, pieprzem. Sos przelać na patelnię
i włożyć do niego dorsza. Dusić jeszcze przez chwilę ( ok. 5min). Pilnować,
żeby dorsz się nie rozleciał. Ryba rozpływa się w ustach i do tego jest to danie
bardzo zdrowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz