środa, 17 kwietnia 2013

krem z soczewicy

Zrobiło się ciepło, zatem to ostatni dzwonek na tego typu potrawy. W roli głównej soczewica, z dodatkiem innych warzyw i zmiksowana na gęsty krem. 

Składniki: ( na 4 porcje)
-szklanka soczewicy
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-1 papryka czerwona
-puszka pomidorów
-2 marchewki
- ok. 4 cm. korzeń imbiru
-kostka rosołowa



Czosnek, cebulę kroimy, podsmażamy. Paprykę, marchewkę szatkujemy, dodajemy do cebuli, kroimy imbir, również wrzucamy do całości. Smażymy ok. 20 minut. Do garnka dodajemy wszystkie składniki i soczewicę, zalewamy ok 1 l. bulionu, gotujemy aż soczewica zmięknie. Całość miksujemy, doprawiamy pieprzem,solą, ostrą papryką. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz