wtorek, 12 lutego 2013

zapiekanka bakłażanowa

Przepis wymyślony przeze mnie. Od A do Z. Ciekawa alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za mięsem.Ciekawa i bardzo smaczna. 

Składniki (na 3 osoby):
- 2 bakłażany
-0,5 kg pieczarek
-1 cebula
-szynka gotowana
-ser żółty
- puszka pomidorów - takich już poćwiartkowanych lub 3 pomidory obrane ze skóry 
-zioła prowansalskie
-gałka muszkatałowa
-sól, pieprz
-czosnek



Bakłażany kroję wzdłuż, w dość cienkie plastry, posypuję solą, odstawiam na pół godziny aż puszczą sok. Opłukuję, suszę papierowym ręcznikiem i smażę na oliwie z dwóch stron. Odkładam znów na papierowy ręcznik, tym razem, żeby obciekły z nadmiaru oliwy. Pieczarki myję, drobno kroję, podsmażam wraz z cebulą, dodaję odrobinę soli, pieprzu i gałki muszktałowej.W żaroodpornym naczyniu układam bakłażany- pierwsza warstwa,następnie biorę plasterki bakłażanów i wkładam do środka plasterek sera i szynki oraz pieczarki, zawijam lub składam na pół.I tak po kolei z każdym bakłażanem. Na koniec polewam wszystko sosem pomidorowym, a właściwie poćwiartkowanymi pomidorami, które wcześniej solę, pieprzę i dodaję do nich dwa ząbki czosnku ( pokrojone lub wyciśnięte). Całość posypuję startym żółtym serem (najlepiej takim, który dobrze się stopi) oraz szczyptą ziół prowansalskich. Zapiekam całość w temp. 180 stopni, ok. 30-40 minut. 

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz