sobota, 6 października 2012

escalivada czyli coś wegetariańskiego


Escalivada

Typowe danie hiszpańskie, częściej przyrządzane  latem niż jesienią, bo można jeść je na zimno, ale podgrzane też jest całkiem dobre, a nawet bardzo dobre. Polecam wegetarianom.

Skład:

-2 bakłażany
-2 papryki czerwone duże
-2 papryki zielone
- duża cebula
-3 pomidory
- kminek mielony
-czosnek, oliwa z oliwy
- sól, pieprz
-anchois

Warzywa upiec, ok. pół godziny w temp. 180 ͦ - 200 ͦ  C. Bakłażany pieką się najkrócej, cebula i papryka najdłużej. Paprykę i cebulę można zostawić na 40 min. w piekarniku. Ostudzić, zdjąć skóry z papryki i pomidorów. Wszystkie warzywa pokroić, paprykę w paski, bakłażana w kostkę. Pomidory rozdrobnić. Wymieszać wszystko w misce. Dodać wyciśnięty czosnek, ok. 2-3 ząbki. Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością mielonego kminku. Można dodać anchois, jeśli ktoś lubi, polecam. Podawać na zimno lub ciepło, dowolność wskazana.
SMACZNEGO! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz