Nieraz pisałam o jedzeniu hiszpańskim, dziś będzie o jedzeniu, którego nie
lubię. Moje nieulubione top ten.
Może akurat coś wydaje wam się smaczne i będąc w Hiszpanii, spróbujecie.
1. Zarajos - typowe danie dla Cuenca, są to jelita jagnięce, marynowane, a
następnie zwijane na patyk jak szaszłyk, smażone lub pieczone w piecu.
2. Callos a la madrileña - flaczki po madrycku, bardzo popularne i podawane zimą danie,flaki w sosie z dodatkiem kiełbasy chorizo, szynki, cebulki i pomidorów. Najlepszy z tego jest sos...
3. Caracoles- ślimaki, nie chodzi o ślimaki morskie, tylko o ślimaki ogrodowe, danie typowe wiosną,
kiedy jest dużo ślimaków. Podawane z sosem z chorizo, jajka i z dodatkiem
ostrej papryczki. I znowu,
najlepszy z tego jest sos, ślimaki są gorzkie, więc już niekoniecznie.
4. Oreja- to nic innego jak świńskie ucho, smażone na oliwie, posypane ostrą papryką, w niektórych barach podawane z dodatkiem octu. W smaku dobre, ale nie odpowiada mi tekstura.
5. Riñones al jerez - nerki w winie, nerki wołowe z dodatkiem słodkiego wina, czosnku, oliwy, sos dobry, nerki dla mnie- nie do zjedzenia.
6. Mollejas- podgardla, obojetnie jakie, choć najczęściej drobiowe, można przyrządzić dowolnie, jak poprzednio- sos- tak, mięso- nie.
7.Migas- to ciekawe danie, charakterystyczne dla centrum i południa Hiszpanii.Mówi się, że to jedzenie pasterzy, są to kawałki suchego chleba, smażone na oliwie z dodatkiem papryki,najczęściej chorizo, ale także jajek czy też w wersji
wegetariańskiej- sardynek. Zjem, ale nie przepadam.
8. Gachas- to niezwykle prosta potrawa, składa się z mąki z dodatkiem wody, miesza
się to w garze aż do powstania gęstej konsystencji, w wersji
się to w garze aż do powstania gęstej konsystencji, w wersji
“bogatszej”dodaje się do tego kawałki kiełbasy.
9. Acelgas- to nic innego jak liście boćwiny, nawet da się to zjeść, ale
powiedziałabym, że to nic specjalnego, gotuje się liście boćwiny, a następnie podsmaża z dodatkiem papryki w proszku, czosnku, można dodać boczku,
czegoś, co nam smakuje, np. ziaren słonecznika.
10. Higado- wszelkiego rodzaju wątróbki, obojętnie jak przygotowane.
Zdjęcia brak, bo każdy wie, jak wygląda.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz