poniedziałek, 3 grudnia 2012

krem z dyni z krewetkami

Ktoś podarował nam dynię, w związku  z czym zostałam zmuszona do przyrządzenia czegoś dyniowego. Przepis ukradłam ze strony www.polska-gotuje, zupa całkiem smaczna. Polecam!




Krem z dyni z krewetkami

SKŁADNIKI
oliwa z oliwek3 łyżki+
cebula1 sztuka
ziemniaki duże2 sztuki
dynia200 gramów+
Ząbki czosnku2 sztuki
curry0.5 łyżeczki
papryczka chilli świeża1 sztuka
sól, pieprz ( do smaku)1 szczypta
bulion warzywny500 mililitrów
krewetki koktajlowe100 gramów+
papryka mielona0.5 łyżeczki
limonka0.25 sztuki
pomidor1 sztuka




Sposób przygotowania: 

Ziemniaki i dynię obrać, pokroić w kostkę, cebule drobno, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać ziemniaki, smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu, stale mieszając, następnie dodać czosnek i cebulę. Smażyć jeszcze 2 minuty, po czym dodać posiekaną chilli i dynię i smażyć chwilę aż się lekko obrumieni. Wlać bulion, tyle żeby pokrył warzywa. Gotować ok 20 min. Gdy warzywa będą miękkie doprawić curry, solą i pieprzem a następnie zmiksować blenderem na gładki krem.2
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać krewetki, posypać je papryką, pieprzem i skropić limonka, krótko obsmażyć. Pomidora pokroić drobniutko, tak samo natkę. Zupę wlać do miseczek, na wierzch dać po porcji krewetek, łyżkę posiekanych pomidorów i posypać wszystko natką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz